Zonnepanelen

Zonnepanelen bieden veel voordelen. Steeds meer woningeigenaren en bedrijven laten dan ook zonnepanelen op hun dak plaatsen. Lees hier wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen.

Kosten

Zonnepanelen zijn een stuk goedkoper in aanschaf dan enkele jaren geleden. De prijzen van zonnepanelen hangen af van enkele factoren, waaronder de grootte en het vermogen van het zonnesysteem. Om deze beslissing te maken kunt u rekening houden met:

  • uw energieverbruik
  • de oppervlakte van uw dak

Uw energieverbruik is afhankelijk van onder andere de grootte van uw huishouden. Heeft u bijvoorbeeld een klein huishouden van 2 personen? Dan ligt uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik waarschijnlijk rond de 3.400 kiloWattuur (kWh). Om een goede indicatie te krijgen van hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in deze energiebehoefte te voorzien kunt u het aantal kiloWattuur delen door 0,85. Zo heeft u, als u 3.400 kWh per jaar verbruikt, een zonnesysteem nodig met een vermogen van zo’n 4.000 Wattpiek (Wp).
Dit zijn bijvoorbeeld 16 zonnepanelen met een vermogen van elk 250 Wp.

Een overzicht van het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik per huishouden, het benodigde aantal Wattpiek en de gemiddelde kosten en baten ziet u hieronder.

# personen huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh # Wp om te voorzien (kWh / 0,85) # panelen (250 Wp per paneel) Gem. prijs (incl. omvormer & installatie) Gem. besparing per jaar
1 2.300 2.700 11 € 5.100 € 527
2 3.400 4.000 16 € 7.600 € 782
3 4.100 4.800 20 € 9.100 € 938
4 4.600 5.400 22 € 10.200 € 1.055
5 5.300 6.200 25 € 11.700 € 1.212
6 5.400 6.350 26 € 12.000 € 1.241

De hoeveelheid zonnepanelen hangt natuurlijk ook af van de ruimte die u beschikbaar heeft. De gemiddelde afmeting van een paneel is ongeveer 1,5 m2.
Op een gemiddeld hellend dak zal u tot ongeveer 20 zonnepanelen kunnen plaatsen. Als u te weinig plek heeft op uw dak kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om slechts gedeeltelijk met zonnepanelen in uw energiebehoefte te voorzien en dit aan te vullen met reguliere stroom van uw energieleverancier.

De prijzen van zonnepanelen zijn nu redelijk stabiel. Het is daarom een gunstig moment om zonnepanelen aan te schaffen. Inzicht in de exacte prijzen voor zonnepanelen op uw dak krijgt u door bij ons een offerte op te vragen. Schroom u niet en bel of mail ons voor een vrijblijvende offerte.

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit is dan nog niet meteen klaar voor gebruik. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom, wat u niet kunt gebruiken in huis. Daarom worden zonnepanelen altijd geïnstalleerd met een omvormer die de gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.

Besparen op uw energierekening

Veel mensen denken dat zonnepanelen in Nederland niet rendabel zijn, maar zelfs met bewolkt weer kunnen ze nog elektriciteit opwekken. Ook in Nederland kunt u dus een hoop geld besparen. Nadat u de zonnepanelen heeft aangeschaft begint u direct met het terugverdienen, doordat uw maandelijkse energierekening flink zal afnemen of zelfs zal verdwijnen. Hierdoor is de investering binnen gemiddeld 10 jaar terugverdiend. Daarnaast zal de besparing met de jaren alleen nog maar toenemen, omdat de stroomprijzen van energieleveranciers naar verwachting steeds verder zullen stijgen. Zonnepanelen maken u minder afhankelijk van deze energieleveranciers en de stijgende prijzen.

Twijfelt u nog over het aanschaffen van zonnepanelen? Bedenk u dan dat zonnepanelen vergelijkbaar zijn met een rente van 6% op een spaarrekening. Het investeren van uw spaargeld in zonnepanelen zal u dus aanzienlijk meer winst opleveren.

Hogere woningwaarde

Een investering in zonnepanelen verhoogt direct de waarde van een huis. Uw woning krijgt namelijk een beter energielabel. Hoe energiezuiniger de woning, hoe aantrekkelijker voor eventuele toekomstige kopers. Dit zorgt namelijk automatisch voor lagere maandlasten. Daarnaast hebben de panelen een levensduur van gemiddeld 25 jaar en bestaat er dus een grote kans dat eventuele toekomstige bewoners nog een lange tijd kunnen profiteren van de zonnepanelen.

Duurzaam

Zonnepanelen bieden niet alleen voordelen voor u, maar ook voor het milieu. Zonnepanelen wekken schone energie op, waardoor u minder gebruik hoeft de maken van de vaak vervuilende fossiele brandstoffen. Zo bespaart u jaarlijks tot wel 60 kilogram CO2 per m2 zonnepaneel.

Zonnecollector

Zonnepanelen worden nog wel eens verward met zonnecollectoren. Hoewel beide installaties gebruik maken van de zon, is de functie erg verschillend. Waar zonnepanelen energie opwekken, gebruiken zonnecollectoren de zon juist om kraanwater te verwarmen. Een zonnecollector wordt geplaatst in combinatie met een zonneboiler waarin het warme water kan worden opgeslagen. Een zonnecollector is, net als zonnepanelen, een duurzame investering voor uw woning.