Koper

Waarom koper?

Koper is een van de beste thermische en elektrische geleiders, tevens is het een duurzaam materiaal dat niet roest en corrosiebestendig is in lucht, vocht en zeewater. Koper is niet magnetisch, met koper slijpen geeft geen vonken en koper heeft een desinfecterende en/of antibacteriële werking, hierdoor blijft water helder als er koperen muntjes in liggen (zilver geeft dit effect ook).
Koper is door om smelting steeds weer opnieuw te gebruiken waardoor rond de 40% van het huidige wereldgebruik gerecycled koper is.

Koper bewerkingsmogelijkheden

Koper is een heel prettig materiaal om mee te werken omdat het materiaal eenvoudig hervormbaar is.
Verspanende bewerkingen zoals boren en frezen, maar ook buigen, vervormen, solderen en persen bestaan tot de mogelijkheden.

Toepassingsgebieden van koper

Gezien de eigenschappen van koper is het logisch dat er zeer veel toepassingsgebieden zijn waar koper in terug te vinden is.
U kunt denken aan dakbedekking vanwege het gemakkelijk vormen zonder dat het scheurt of als elektriciteitsdraden omdat het zo goed geleid en omdat koper gesponnen kan worden tot vlasdunne draden. Maar ook in waterleidingen wordt koper gebruikt omdat het, in aanraking met water, niet roest en niet corrodeert.  Vanwege de antibacteriële werking wordt koper ook in de waterindustrie gebruikt voor het zuiveren van water.