Houtklovers

De Houtklover

Een houtklover gebruikt u om houtstammen te kloven (klieven/splijten) tot brandhout. De houtklover wordt ook wel houtkliever, kloofmachine, houtkloofmachine of kliefmachine genoemd. Deze krachtige tuinmachines verschillen onderling in het aantal ton drukkracht. Vanzelfsprekend kan een kloofmachine met een grotere drukkracht meer vermogen leveren en daardoor groter, zwaarder of harder hout splijten. Ons assortiment bestaat uit twee soorten houtklovers, de liggende en de staande. Een liggende houtklover heeft een drukkracht van tussen de 4000 en 10000 kilo, 4-10 ton. Wilt u aan de slag met een zwaardere tuinmachine, kies dan voor een staande houtklover. Deze kliefmachines leveren een drukkracht van 6000-18000 kilo, 6-18 ton.

Hoe werkt een houtklover?

Een houtklover wordt gebruikt om hout te kloven. Dit gaat als volgt: u legt een blok hout op de machine. Vervolgens wordt dankzij de enorme drukkracht en het splijtmes het hout in delen gekloofd. Bij een liggende houtklover komt het splijtmes naar het hout toe, in plaats van de tafel die naar het splijtmes drukt. Bij staande houtklovers plaatst u het blok hout op een werktafel en komt het splijtmes vervolgens naar onderen. In de video onder aan deze pagina kunt u zien hoe een staande houtklover werkt. Let in beide gevallen goed op de veiligheid!

De efficiëntie van een houtklover

Aan brandhout verwarmt men zich drie keer: bij het hakken, het kloven en het branden.” Zo was het vroeger volgens een Oudhollands gezegde, maar met de komst van de houtklover gaat dit niet meer op. Met een houtkloofmachine hoeft u niet langer zelf het hout te kloven, de machine doet dit uiterst efficiënt voor u. Het apparaat splijt de stukken hout beter dan een bijl en is daarnaast ook een stuk veiliger omdat u zelf niet in de weer hoeft met een gevaarlijk gereedschap. Ook voor uw fysieke gesteldheid is een houtklover perfect om uw brandhout te kloven. Met dit apparaat zult u geen last meer krijgen van spier- en rugpijn naar aanleiding van het kloven met de hand.